Lesson

A ratio compares the relationship between two values. It compares how much there is of one thing compared to another.

For example, if a pie recipe calls for $2$2 tablespoons of brown sugar per $1$1 apple, we could write this as a ratio

$2:1$2:1

What if we wanted to make more than one pie?

Well, we'd need to keep the ingredients in equivalent ratios. For example, to make two pies, we'd need $4$4 tablespoons of sugar and $2$2 apples.

An easy way to display information about ratios is using a ratio table. Let's display our information from the above example:

Sugar | $2$2 | $4$4 | $6$6 | $8$8 |

Apples | $1$1 | $2$2 | $3$3 | $4$4 |

Ratio tables display the relationship between the two quantities and help us find the constant multiplicative factor between them. This constant multiplicative factor, which is also called the constant of proportionality, is a constant positive multiple between the two variables. As we've already learned, ratios can also be represented as fractions, and by simplifying the fraction, we can work out the constant of proportionality.

In the table above, $\frac{4}{8}=\frac{3}{6}$48=36$=$=$\frac{2}{4}$24$=$=$\frac{1}{2}$12. In other words, the number of apples will always be half as much as the number of tablespoons of sugar. In other words, the constant multiplicative factor is $\frac{1}{2}$12. That means if I put $20$20 tablespoons of sugar in my recipe, I know I would need $10$10 apples because that is half of $20$20. Similarly, if I used $7$7 apples, I would need double the amount of sugar, which is $14$14 tablespoons.

Consider the ratio table below.

a) Fill in the missing values from the table below

Pens | $10$10 | $20$20 | $30$30 | $40$40 | $50$50 | $\editable{}$ |

Cost (dollars) | $\editable{}$ | $11.60$11.60 | $\editable{}$ | $\editable{}$ | $29.00$29.00 | $58.00$58.00 |

Think: What is the common multiplicative factor between the two quantities?

Do:

$11.60\div20=0.58$11.60÷20=0.58

$29.00\div50=0.58$29.00÷50=0.58

So our common multiplicative factor is $0.58$0.58. In other words, one pen costs $58$58c.

To work out the cost, we need to *multiply* the number of pens by $0.58$0.58.

For example, the cost of $10$10 pens would be $10\times0.58=\$5.80$10×0.58=$5.80.

Conversely, to work out the number of pens, we need to *divide* the cost by $0.58$0.58.

For example, $\$58$$58 would buy $58\div0.58=100$58÷0.58=100 pens.

Pens | $10$10 | $20$20 | $30$30 | $40$40 | $50$50 | $100$100 |

Cost (dollars) | $5.80$5.80 | $11.60$11.60 | $17.40$17.40 | $23.20$23.20 | $29.00$29.00 | $58.00$58.00 |

b) Calculate the cost of buying $90$90 pens.

Think: If $10$10 pens cost $\$5.80$$5.80, how much would $90$90 pens cost?

Do:

If we think, $90$90 pens is $9$9 times more than $10$10 pens. This means we need to increase the cost of $10$10 pens by $9$9 as well. $5.80\times9=\$52.20$5.80×9=$52.20.

We can also solve this algebraically. Let's let $x$`x` be the cost of $90$90 pens.

$10:5.80$10:5.80 | $=$= | $90:x$90:x |

$\frac{10}{5.80}$105.80 | $=$= | $\frac{90}{x}$90x |

$\frac{5.80}{10}$5.8010 | $=$= | $\frac{x}{90}$x90 |

$\frac{5.80\times90}{10}$5.80×9010 | $=$= | $x$x |

$x$x |
$=$= | $\$52.20$$52.20 |

c) How much would you expect to pay for $5$5 pens?

Think: The cost of $5$5 pens would be half the price of $10$10 pens.

Do: $5.80\div2=\$2.90$5.80÷2=$2.90

Ryan and Valerie are preparing for a party. Ryan blows up $12$12 balloons in $15$15 minutes. Valerie blows up $24$24 balloons in $28$28 minutes. Who is blowing up balloons faster?

Complete the table for the number of balloons Ryan blows up in each time period. Assume that he keeps blowing up balloons at a constant rate.

Time (minutes) $0$0 $15$15 $\editable{}$ $45$45 $60$60 Balloons $\editable{}$ $12$12 $\editable{}$ $\editable{}$ $\editable{}$ Complete the table for the number of balloons Valerie blows up in each time period. Assume that she keeps blowing up balloons at a constant rate.

Time (minutes) $0$0 $28$28 $56$56 $84$84 $\editable{}$ Balloons $\editable{}$ $\editable{}$ $\editable{}$ $\editable{}$ $96$96 Using the table above, who is blowing up balloons the fastest?

Valerie

ARyan

B

Consider that $2$2 US dollars ($) converts to $213.60$213.60 Japanese yen (¥).

What is the conversion rate from US dollars to Japanese Yen?

Round your answer to two decimal places.Using the conversion rate found in part (a), fill in the ratio table below, inputting your answers to two decimal places.

US dollar ($) $1$1 $2$2 $3$3 $4$4 $5$5 Japanese yen (¥) $\editable{}$ $213.60$213.60 $320.40$320.40 $\editable{}$ $534.00$534.00 How many Japanese yen will you be able to buy for $$20$20?

Beth wants to buy a pair of jeans that costs $4272$4272 Japanese yen. What is this equivalent to in US dollars?

Kate and Laura are selling cakes at a bake sale. For every $6$6 cakes that Kate sells, she will make $\$15$$15. For every $24$24 cakes that Laura sells, she will make $\$53$$53. Whose cakes are more expensive?

Fill in the missing gaps in the table for Kate.

Cakes sold $6$6 $\editable{}$ $18$18 $\editable{}$ $30$30 Earnings (dollars) $\editable{}$ $30$30 $\editable{}$ $60$60 $75$75 Fill in the missing gaps in the table for Laura.

Cakes sold $\editable{}$ $48$48 $72$72 $96$96 $120$120 Earnings (dollars) $53$53 $\editable{}$ $159$159 $212$212 $265$265 Whose cakes are more expensive?

Laura's

AKate's

B

Use ratio reasoning with equivalent whole-number ratios to solve real-world and mathematical problems by:• Creating and using a table to compare ratios.• Finding missing values in the tables. • Using a unit ratio. • Converting and manipulating measurements using given ratios. • Plotting the pairs of values on the coordinate plane.