UK Primary (3-6)
topic badge
Reading and Using Clocks
Lesson

 

Once we can tell the time on clocks, we can calculate times in the future or in the past. For example, if it was $3$3 p.m., half an hour later would be $3:30$3:30 p.m.

Examples

Question 1

What time is shown on this clock?

Think: The hour hand is pointing between the $9$9 and the $10$10, which means it's in the $9$9th hour. The minute hand is pointing at the $7$7, which, using the counting method, is $35$35 minutes.

Do: The time is $9:35$9:35.

 

Question 2

If the time now is the time displayed on the clock below:

a) What time is $2$2$\frac{1}{4}$14 hours from now?

Think: The current time is $3:30$3:30. Let's break up the time and add the hours then the minutes.

In $2$2 hours, it will be $5:30$5:30.

Another $15$15 minutes ($\frac{1}{4}$14 of an hour) will be $5:45$5:45.

Do: $5:45$5:45

b) What time is $5$5 hours and $20$20 minutes from now?

Think: We need to add $5$5 hours, then $20$20 minutes on to $3:30$3:30.

$5$5 hours after $3:30$3:30 is $8:30$8:30.

$20$20 minutes after $8:30$8:30 is $8:50$8:50.

Do: $8:50$8:50

c) What time is $3$3 hours and $42$42 minutes from now?

Think: This time I am going to add the minutes then the hours.

$42$42 ($30+12$30+12) minutes after $3:30$3:30 is $4:12$4:12.

$3$3 hours after $4:12$4:12 is $7:12$7:12.

Do: $7:12$7:12

What is Mathspace

About Mathspace